nyrstar beursadvies

Het aandeel van Nyrstar doet het al een tijd minder goed. Het bedrijf heeft te kampen met tegenvallende resultaten en noteert op één van de laagste niveau’s in haar geschiedenis. Vanaf nu nemen wij Nyrstar op in onze selectie van aandelen. Hieronder leest u ons Nyrstar beursadvies, in aanvulling van een bedrijfsoverzicht en een bespreking van de laatste cijfers.

Slechte resultaten

Voor boekjaar 2016 liet het bedrijf een terugval van de omzet van 9% noteren. Dit ging gepaard met een jaarverlies van maar liefst 314 miljoen euro. Daarbij steeg ook de grote schuldenberg van Nyrstar nogmaals, dit keer met 11% in 2016. Voor het eerste kwartaal van 2017 publiceerde het bedrijf al meer hoopgevende cijfers: de omzet steeg met 46% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral metaalbewerking kon genieten van een sterke stijging door een hogere vraag. De EBITDA marge bleef ongeveer gelijk.

Daartegenover stond wel een sterke toename van de schuldberg. Die groeide namelijk 52%. De totale schuldberg bedraagt momenteel (inclusief voorafbetaling van de toekomstige zinkproductie en eeuwigdurende effecten) 1.3 miljard euro, terwijl dat in het eerste kwartaal van 2016 nog maar 837 miljoen euro bedroeg. Deze sterke stijging doet het risico enorm toenemen, en dat laat zich ook blijken in de prijs van het aandeel.

Het bedrijf

Nyrstar is een Belgische materiaal-groep, die vooral actief is in het verwerven en verwerken van zink en lood. Daarnaast doet Nyrstar ook in de verwerking van andere basis-metalen. Het bedrijf houdt zich zowel met mijnen, als met smelt- en andere verwerkingsactiviteiten bezig. De groep ontstond in 2007, na de fusie van activiteiten van Zinifex, een Australisch mijnbedrijf en Umicore, een Belgische materiaaltechnologie bedrijf.

Nyrstar heeft haar hoofdkwartieren in Zurich en in Balen (België), maar heeft  vestigingen wereldwijd. Het bedrijf heeft 3 mijnen en enkele smeltfaciliteiten in onder andere Frankrijk, Nederland, België, de V.S., Canada en Australië.

Nyrstar beursadvies

Nyrstar is een bedrijf dat volop bezig is met zichzelf heruit te vinden. Dat moet, want het ging duidelijk de foute kant op. Of Nyrstar dat ook effectief kan doen valt nog af te wachten. Momenteel is het bedrijf zeer risicovol en is er veel schuld om af te bouwen. Of de resultaten van Nyrstar effectief voldoende zijn voor ons om het aandeel aan te raden of net af te raden, leest u in het volledige verslag en de bedrijfsfiche op de bedrijfspagina:

Nyrstar beursadvies